HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

09.10.2019

Predstavljen GUTTA projekt u Veneciji

Dana 27. rujna 2019. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum predstavila je svoj GUTTA projekt na završnoj konferenciji TRANSPOGOOD projekta u Veneciji čiji je vodeći partner Klaster intermodalnog prijevoza. 
 
Ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas naglasio je važnost pomorskog prijevoza između Italije i Hrvatske te ulogu GUTTA projekta u pronalaženju ekološki najprihvatljivije pomorske putničke rute.
 
Ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas naglasio je važnost pomorskog prijevoza između Italije i Hrvatske te ulogu GUTTA projekta u pronalaženju ekološki najprihvatljivije pomorske putničke rute. On September 27, 2019, Croatian Shipowners' Association Mare Nostrum presented the GUTTA project at the closing conference of the TRANSPOGOOD project in Venice. The leading partner of the TRANSPOOGOOD project was the Croatian Intermodal Transport Cluster.
 
The Director of the Association, Mr. Sandro Vidas, emphasized the importance of cross border transport between Italy and Croatia and the role of the GUTTA project in finding the most environmentally friendly maritime passenger route. 

07.10.2019

INTERNATIONAL AND COMPARATIVE MARITIME LAW CONFERENCE

19 - 20. rujna 2019. u Dubrovniku se održala konferencija pod nazivom: "International and Comparative Maritime Law Conference".

Na konferenciji je sudjelovao ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas te održao prezentaciju pod nazivom: "Gas Emission Reduction Strategy of Croatian Liner Passenger Fleet".  

04.10.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRALA DAN EUROPSKE SURADNJE U SKLOPU GUTTA PROJEKTA

U srijedu, 2. listopada 2019. godine u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je sastanak Upravnog odbora projekta GUTTA –  „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ u organizaciji Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. Prvi dio sastanka bio je otvoren za javnost te je obilježen kao Dan europske suradnje, a službeni jezik cijelog događaja bio je engleski.
 
Ravnatelj Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, g. Sandro Vidas pozdravio je prisutne te najavio kapetana, g. Sinišu Orlića, pomoćnika ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave sigurnosti plovidbe, koji je otvorio konferenciju. Vanjski suradnik projekta, g. Miguel Madeira iz Europske agencije za pomorsku sigurnost održao je prezentaciju o Thetis platformi Europske agencije za pomorsku sigurnost, a koja se tiče javne objave podataka vezanih uz C02 emisije brodova. Konferenciji je pridonijela i gđa Anija Vudrić iz Agencije za obalni linijski pomorski promet održavši prezentaciju o važnosti putničkog prijevoza između Italije i Hrvatske.
 
Koordinator projekta, g. Ginanadrea Mannarini iz Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene prezentirao je glavne ciljeve GUTTA projekta te dosadašnje rezultate, a g. Josip Orović, profesor Sveučilišta u Zadru predstavio je postignuća u optimiranju brodskog pogonskog sustava Jadrolinije na ruti Dubrovnik - Bari  i Zadar - Ancona. Za kraj, gđa Evangelia Piteni iz Lučke uprave južnog Jadrana iz Barija istaknula je važnost novih pomorskih ruta za poboljšanje mobilnosti između Italije i Hrvatske.
 
Nakon završetka javnog dijela konferencije, projektni partneri nastavili su sastanak Upravnog odbora GUTTA projekta.
 

20.09.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRA EUROPEAN COOPERATION DAY

Po prvi put Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum kao projektni partner organizira prvi Steering Committee sastanak koji će se održati 2. listopada u Zagrebu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu GUTTA projekta koji je koji je vezan za efikasniji i zeleni međunarodni promet.

Projekt GUTTA  započeo je 1. siječnja 2019, a traje do 30. lipnja 2021. Vodeći partner Projekta je Euro-mediteranski centar za klimatske promjene iz Italije, a ostali projektni partneri su: Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Sveučilište u Zadru te Lučka uprava južnog Jadrana iz Barija, Italija.

Projekt GUTTA bavi se unaprjeđenjem kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga i čvorova promicanjem multimodalnosti između Italije i Hrvatske. Glavni cilj GUTTA projekta je podržati dekarbonizaciju već postojećih prekograničnih ruta i pripremiti temelje za stvaranje novih ruta između Italije i Hrvatske kroz optimizaciju i podršku implementacije MRV Uredbe (EU 757/2015) vezane uz CO2 emisije. Trgovanje i naplata CO2 emisija predviđena je faza u postojećem europskom zakonodavstvu. Stoga je GUTTA vrlo dobro pozicionirana za doprinos direktnom nadzoru provedbe MRV Uredbe.

Prvi dio sastanka bit će organiziran kao konferencija za javnost te će biti obilježena kao European Cooperation Day. Službeni jezik konferencije je engleski.

 

Dnevni red:

8:30 – 9:00

Registration

9:00

Introduction and Chair

(Sandro Vidas, CSA Mare Nostrum, Zagreb - Croatia)

9:10

Greetings

(Siniša Orlić, HR Ministry of Maritime Affairs, Transport and Infrastructure, Zagreb - Croatia)

9:20

Publication of ships' CO2 emission data through the EMSA-thetis platform

(Miguel Madeira, EMSA, Lisbon- Portugal)

9:35

The importance of Italy-Croatia Cross – Border Transport

 (Anija Vudrić, Coastal Shipping Agency, Split- Croatia )

9:40

GUTTA project – Insights

(Gianandrea Mannarini, CMCC, Lecce- Italy)

9:55

Ferryboat vessel propulsion and

performance data

(Josip Orović, University of Zadar, Zadar - Croatia)

10:10

New Maritime Routes for improving Italy-Croatia CB mobility

(Evangelia Piteni, AdSP-MAM, Bari-Italy)

10:25

Group Photo

10:30

Coffee Break

11:00

End of the event

 

Više informacija o Konferenciji pronađite na sljedećoj poveznici: https://www.ecday.eu/event/steering-committee-conference-project-gutta/

 

S obzirom na ograničeni broj sudionika, molimo sve zainteresirane da se jave na mail: office@csamarenostrum.hr

Napominjemo, sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna. 

 

19.09.2019

Održana 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 4. rujna 2019. održana je 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Lisabonu gdje su se članovi sjednice susreli s direktoricom Europske agencije za sigurnost mora, gđom Majom Markovčić Kostelac.

Nadalje, gđa Markovčić Kostelac povela je članove sjednice u odjeljak EMSA-e gdje su brodari imali priliku vidjeti sva plovila koja plove u europskim teritorijalnim vodama te na koji se način može preko dronova pratiti ispuštanje emisija s brodova, njihova ruta te onečišćenje mora.

Poslije Skupštine, ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas dao je intervju te osvrt za radio emisiju: „Pomorska večer“, gdje je naglasio kako se na Skupštini najviše raspravljalo o Pravilniku za sufinanciranje vježbenika, a donesen je zaključak kojim se podržava donošenje novog Pravilnika.

Cijeli intervju s ravnateljem g. Vidasom možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://radio.hrt.hr/ep/pomorska-vecer/312981/

 

Sjednici su nazočili predstavnici sljedećih članica Udruge:

Atlantska plovidba

Brodosplit

Hrvatski registar brodova

Jadranski pomorski servis

Jadrolinija

Jadroplov

Rapska plovidba

Tankerska plovidba

Uljanik plovidba

 

Također, sjednici su nazočili predstavnici iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za obalni linijski promet.

 

Istaknute točke dnevnog reda bile su:

 1. Usvajanje dnevnog reda
 2. Usvajanje zapisnika 88. sjednice Skupštine
 3. Stanje na brodarskom tržištu
 4. Odluka o imenovanju predsjednika i članova Nadzornog odbora
 5. Odluka o imenovanju predsjednika i dopredsjednika stručnih komisija
 6. Odluka o financiranju poslijediplomskog sveučilišnog studija ravnatelja
 7. NKU- nacionalna plovidba- status pregovaračkih odbora
 8. Realizacija financijskog plana za razdoblje 1.1. – 30.6.2019
 9. Razno

Prva Prethodna 11 do 15 od 183 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Radni sastanak na temu „Kolektivno pregovaranja za pomorce NKU na brodovima u linijskom pomorskom prometu"

Dana 17. siječnja održao se radni sastanak na temu „Kolektivno pregovaranja za pomorce NKU na brodovima u linijskom pomorskom prometu". 

17.01.2020

NASTAVAK PREGOVORA PREGOVARAČKIH ODBORA OKO NKU ZA POMORCE NA BRODOVIMA U LINIJSKOM POMORSKOM PROMETU

Dana 9. siječnja 2020. u Zagrebu su nastavljeni pregovori pregovaračkih odbora oko Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima.

10.01.2020
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326